37. Over paradoxen gesproken…….

Geplaatst: 8 december, 2015 in Uncategorized
Tags:, , , , , , , , , , , , , , ,

Voor mijn 5e TV-optreden (v.a.min.19.30) ter ere van Sinterklaas werd er kip met speculaas , rode kool en pommes gratins gemaakt. Een hele uitdaging voor de wijn, want daarvan mag je verwachten dat hij aansluit bij het zuur en zoet in de rode kool, mRACIMO_PRIETO_PICUDOet de kruidigheid van de speculaas om weet te gaan en dan ook nog bij de room, knoflook en kaas van het aardappelgerecht stand houdt!blancdenoir2008

Traditioneel denk je aan een duitse spätburgunder (pinot noir) of iets dergelijks en voor de liefhebbers van wit is er dan de Blanc de Pinot Noir van Querbach, het beste van beide werelden. Voor wie deze wijn nog niet kent: proberen!
Maar nu het hier zo specifiek ook nog over Sinterklaas ging, dacht ik aan een heel andere wijn: Prieto Picudocepa_en_rastra van Leyenda del Paramo. Deze druif komt vrijwel uitsluitend voor in de streek ten zuiden vino-el-aprendiz-tintovan Leon in Spanje. Landklimaat: ’s zomers heet en droog dus. Paradoxaal genoeg is dit een druif die slecht tegen droogte kan en nogal gevoelig is voor zonnebrand. Daarom werd hij traditioneel zo’n beetje op de grond gehouden, om de hete droge wind van het landklimaat hier te ontwijken. Leyenda del Paramo heeft nog enkele van de weinig resterende oude aanplanten in cultuur en beschikt dus over oude druivenstokken, die voor een extra complexiteit zorgen. Deze manier van aanplanten zorgt er voor dat de opbrengst per hectare sterk achterblijft bij wat normaal in de wijnbouw wordt gehaald. Hier oogst men minder dan 1000kg per hectare!

Prieto picudo is een kleine druif met een vrij dunne schil en een typische , enigszins ovale vorm. el-aprendiz-rosado2_1
Rosé wijnen gemaakt van Prieto Picudo hebben fruitige aroma’s van aardbeien en frambozen en zelfs wat citrus en perzik. De rode wijnen hebben meestal een diepintense paarse kleur, mooie tannines en een frisse zuurgraad met aroma’s van zwart fruit. In de mond smaken van bramen en zoethout. De betere exemplaren lenen zich ook voor enige houtlagering; El Aprendiz heeft 3maanden op hout gerijpt.

Plaats een reactie